su depoları yalıtımı
su depoları su yalıtım çözümleri
SU DEPOLARI SU YALITIMI NEDEN ÖNEMLİDİR?
kendisinde su yalıtımı yapılmamış örneğin yer altı su depolarında yaşanan büyük problemlerden biri suyu dışarı kaçırması veya yeraltı sularının betondaki varsa kılcallaşmış çatlaklardan içeri girerek suyu kirletme ihtimalidir.
örneğin betonarmeli su depolarında en sık düşülen hata su yalıtımı yapılmayıp sadece fayans ya da kalebodur gibi seramik kaplamalar ile deponun korunabileceğini, su sızmalarının engellenebileceğini düşünülmektedir.
Kalebodur ve fayans aralarında ki derz dolgular su yalıtımını sağlamayarak sızmalara neden olmakta ve bununla birlikte bir kaç sene içerisinde tamamıyla özelliğini yitirerek su sızmalarını artırmaktadır.
Su depolarının yapısal mukavemetini arttırmak, sızdırmazlığını güvence altına almak ve çevresel etkenlerin meydana getireceği korozyondan korumak amacıyla, ortam koşulları ve yapılan analizler doğrultusunda içten veya dıştan İzobedel PUR uygulaması yapılır.
SU DEPOLARI YALITIMI NEDEN ÖNEMLİDİR?
Seramik kaplamının altındaki betona geçen su sızıntıları betonun ve içerisindeki demir donatının çürümesine neden olarak betonarme yapının ömrünü kısalttığı gibi su israfına neden olmakta veya deponun üst tabliyesinden içerisine giren zararlı sızıntılar depomuzdaki temiz suyu kirletebilmekte, zararlı bakterilerin depomuzda çoğalarak sağlığımızı tehlikeye atmaktadır.
SU DEPOLARI YALITIMINDA HANGİ MALZEMELER KULLANILMALIDIR?
Boyutları ne olursa olsun su depoları gerek içerisindeki suyun basıncından gerekse çevresel etkenlerden dolayı zamanla sızdırmazlığını kaybedebilir.
Ek yersiz bir uygulama olmasından dolayı İzobedel PUR mükemmel sızdırmazlık sağlar. İklim koşulları ve diğer çevresel etkenlerden dolayı su deposunun yapısında meydana gelebilecek genleşme ve bu gibi fiziksel değişimlere elastikiyet ve çekme dayanımı özelliklerinden dolayı mükemmel dayanım gösterir.
Betonarme depolarda izolasyon yapılırken sadece iç yüzeyi seramik ile kaplamak yetersiz ve sağlıksız yalıtım sağlamakla beraber betonun dış yüzeyi dışarıdan gelen tehlikelere açık olmasına neden olmaktadır. Topraktaki akıntı ve sızma sularına maruz kalan beton ve içerisinde demir donatı çürüyerek ömrü kısalmakta büyük oranda su kayıplarına neden olmaktadır.
Betonarme Su Deposu İzolasyonuna Kesin ve Kalıcı Çözüm
Kristalize izolasyon beton içerisindeki (gözle görünmeyenler dahil) kılcal kanallara sirayet ederek suda erimeyen kristaller üretmekte ve betonu suya karşı kilitleyerek kalıcı ve kesin su yalıtımı sağlamaktadır. İzotüm Kristalize izolasyonu sağlayan ürünler iç ve dış yönden uygulanabilmektedir. İZOBEDEL İzolasyon, kristalize su yalıtımı uygulamalarıyla su izolasyonu gereken noktalarda kesin ve kalıcı çözümler üretmekte ve yaptığı uygulamalara GARANTİ vererek herhangi bir sorun olduğunda sorunu çözmek için elinden gelen herşeyi yapmaktadır…
SU DEPOLARI YALITIMINDA KULLANILAN MALZEMELER İLE NASIL SONUÇLAR ELDE EDEBİLİRİZ?
Periyodik olarak temizlenen su depolarının kullanım ömürleri daha uzun olmaktadır. Böylelikle izolasyon ihtiyacı da depo kaçırmadığı sürece olmaz. Beton, plastik, paslanmaz, saç, fayans, galvaniz her depoya uygun izolasyon metot ve yöntemleri bulunmaktadır. Önemli olan izolasyonu yapacak ustanın iş kabiliyet ve becerisi, kullanılacak malzemenin kalitesidir.
Su deposu izolasyonu kullanılan mevcut depoda bir su kaçağı var ise yada kullanılan mevcut depo eskimiş, artık içerisindeki suyu steril olarak muhafaza edemiyor ise uygulanan bir hizmettir.
Su deposu izolasyonunda kullanılacak her malzeme içme ve kullanma suyuna uygun, kullanılabilir belge ve sertifikaları bulunmalıdır. İzolasyon malzemesi, uygulanan depoda suya karışmamalıdır.
Hangi malzemeyi seçeceğiz?
Bu sorunun cevabını belirleyebilmek için birkaç soru daha sormalıyız.
Su depomuz eski mi yoksa yeni mi yapılıyor?
Su depomuz, yapımızın neresinde imal edilmiş?
Su depomuz taban ve yüzeylerinde bir kaplama var mı?
Brüt beton mu, seramik mi?
Su depomuzun ebatları ne?
Yüksekliği nedir?
Daha önceden su yalıtımı uygulanmış mı?
Uygulanmışsa hangi malzeme kullanılmış?
Su deposunun içinde dilatasyon ( yapının taşıyıcı konstrüksiyonunu birbirinden ayıran boşluk) var mı?
Su deposunu ne amaçla kullanacağız?
İçme suyu, kullanım suyu, yangın suyu, sulama suyu, proses suyu?
Su deposunun içindeki suyun sıcaklığı, asidite oranı, klor oranı?
Su deposunun üstü kapalı mı?
UV ışınlarına maruz kalıyor mu?
Su deposu sık sık boşaltılıyor mu?
Su deposu boşken, dışarıdan içeriye sızıntı oluyor mu?
Tesisat boruları yerleştirilmiş mi?
Tesisat boruları yeni mi?
Tesisat boruları sert PVC mi yoksa demir mi?
Bu soruları sorup, cevaplamaya çalışmamızın sebebi, gözümüzü korkutmak değil. Yapının neresinde olursa olsun, su yalıtımı uygulaması ancak, DOĞRU MALZEMENİN, DOĞRU YERDE, DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU YÖNTEMLERLE uygulanması ile gerçekleştirilebilir.
Depo yaklaşık bir hafta kadar kurumaya bırakıldıktan sonra su ile doldurulabilir.